مقایسه اتریوم 2.0 و پولکادوت : دو پلتفرم برای حل مشکل مقیاس پذیری
مقایسه اتریوم 2.0 و پولکادوت Polkadot و حل مشکل مقیاس پذیری
ارتقای اتریوم 2.0 نویدبخش حل چالشبرانگیزترین مشکلات بلاک چین است. اما Polkadot نیز وجود دارد. – پلتفرمی با اهداف بلندپروازانه تر. کدام یک از این جفت ها بیشتر توجه دنیای DeFi را به خود جلب می کند؟
پولکادوت پروژه ای با آرزوهاست. این شرکت قصد دارد مقیاسپذیری بیشتری را به صنعت DeFi بیاورد و در عین حال چندین بلاک چین را قادر میسازد. تا با هم وجود داشته باشند. و با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. مقیاس پذیری پاشنه آشیل اتریوم بوده است، اما معرفی اتریوم 2.0 ممکن است آن را تغییر دهد.
با وجود انتقادات، اتریوم همچنان به عنوان پلتفرم برتر در دنیای DeFi در نظر گرفته می شود. و بیش از 70 درصد از همه برنامه های غیرمتمرکز (dApps) بر روی آن ساخته شده اند. اکنون سؤال این است که آیا پولکادوت میتواند سلطه خود را به چالش بکشد یا خیر؟
برای آشنایی بیشتر با تفاوتهای پولکادوت و اتریوم، و برای یافتن اینکه کدام یک از آنها مشکل قابلیت همکاری را حل میکند؟ چه بلاک چینهای دیگری میتوانند به طور بالقوه از اتریوم پیشی بگیرند؟ و کدام بلاک چین را باید برای پروژه خود انتخاب کنید، ادامه مطلب را بخوانید.
یادداشتی مختصر در مورد اتریوم و انتقال آن به اتریوم 2.0
اتریوم یک شبکه بلاک چین غیرمتمرکز و منبع باز برای ساخت برنامه های غیرمتمرکز است. هنگامی که این شبکه راه اندازی شد، قراردادهای هوشمند و dApps آن به عنوان یک فناوری انقلابی شناخته شدند که کاربران را قادر می ساخت تا تراکنش های مالی پیچیده ای را انجام دهند. و اتریوم به یکی از بازارهای مورد تقاضا برای خدمات و برنامه های مالی تبدیل شد.
هنگامی که ویتالیک بوترین این شبکه را در سال 2015 راه اندازی کرد، نمی توانست محبوبیت گسترده آن را پیش بینی کند.
با این حال، اتریوم از یک مدل اجماع اثبات کار (PoW) استفاده می کند. که مقیاس پذیری ندارد. و می تواند تنها 13 تراکنش در ثانیه را انجام دهد.
از آنجایی که این پلتفرم روزانه بیش از 1 میلیون تراکنش دارد، نتیجه کارمزدهای گاز بسیار پرنوسان بود.
هزینه های سنگین گاز تنها مشکل پیش روی اتریوم نیست. الگوریتم اجماع قدیمی آن 112.15 تراوات ساعت در سال مصرف می کند که با مصرف برق هلند قابل مقایسه است.
برای رسیدگی به این موارد، اتریوم اکنون به سمت اتریوم 2.0 می رود. – یک مدل اجماع کارآمدتر که به عنوان اثبات سهام (PoS) شناخته می شود. نه تنها به شبکه ای مقیاس پذیرتر و ایمن تر منجر می شود، بلکه تضمین می کند که اتریوم 99.95٪ انرژی کمتری مصرف می کند.
یکی دیگر از گامهای مهم رو به جلو که با اتریوم 2.0 میآید، معرفی چند زنجیرهای است. با استفاده از این موارد، پلتفرم قادر خواهد بود به جای اعتبارسنجی یک بلوک در یک زمان، چندین بلوک تراکنش را پردازش کند. اتریوم 2.0 در نتیجه سریعتر و کارآمدتر خواهد بود.
راه اندازی اتریوم 2.0 شامل 3 مرحله اصلی است:
اتریوم 2.0 قرار است در تابستان 2022 راه اندازی شود. این مسیر شامل 3 مرحله اصلی است:
فاز 1 – توسعه زنجیرهای خرد
فاز 2 – معرفی یک ماشین مجازی جدید به نام اسمبلی وب با طعم اتریوم
فاز 3 – بهبود مستمر
حرکت اتریوم به سمت شاردینگ به ویژه از این جهت جالب است که بیشتر شبیه طراحی زنجیره دیگری – پولکادوت است. به همین دلیل است که کاربران پولکادوت را با اتریوم 2.0 مقایسه می کنند.
پولکادوت چیست و اهداف اصلی آن چیست؟
پولکادوت یک فناوری بلاک چین قرارداد هوشمند است. با استفاده از یک معماری چند زنجیره ای ناهمگن، هدف آن اتصال بلاک چین های مختلف به یک شبکه واحد است.
اهداف Polkadot نسبتاً واضح است. در نظر گرفته شده است تا بزرگترین انتقادات موجود در جامعه اتریوم را حل کند – مقیاس پذیری و حاکمیت پلتفرم آنها (که به نحوه مدیریت جوامع ارتقاء پروتکل اشاره دارد).
بنیانگذار Polkadot، گاوین وود، یکی از بنیانگذاران اتریوم است. او که از سرعت پایین پیشرفت به سمت اتریوم 2.0 ناامید شده بود، در سال 2016 اتریوم را ترک کرد و Web3 Foundations و Parity Technologies را تأسیس کرد. این سازمان ها وظیفه داشتند پروژه جدیدی را توسعه دهند که به پولکادوت تبدیل شد. وود هنگام بحث در مورد حرکت به سمت پولکادوت توضیح داد:
پولکادات به عنوان میل به تکرار اساسی آنچه قبلا ساخته بودم به وجود آمد. پس آره. البته در آن زمان میدانستیم که اتریوم، اتریومی که ساختیم، بلاکچین نهایی نخواهد بود، اما نمونهسازی اولیه چیزها عالی است. ارائه یک MVP در سریع ترین زمان ممکن بسیار عالی است.”
Polkadot چگونه کار می کند؟
از خردهها یا پاراچینها استفاده میکند که میتوانند تراکنشها را به صورت موازی پردازش کنند، بنابراین امکان تراکنشهای بیشتر در ثانیه را فراهم میکنند و مشکل مقیاسپذیری را حل میکنند. علاوه بر این، پروتکل Polkadot بدون فورک است. این بدان معناست که افزودن ویژگیهای جدید و معرفی بهروزرسانیهای جدید نیازی به کار سختی ندارد.
از دیدگاه سطح بالا، Polkadot به توسعه دهندگان این امکان را می دهد تا با استفاده از مجموعه قوانین خود، بلاک چین های خود را بسازند.
پولکادوت با سرعتی تصاعدی در حال رشد است. در دسامبر 2021، اولین مجموعه پاراچین خود را مانند Acala، Moonbeam، Parallel Finance، Astar و Clover راه اندازی کرد. در ماه مه 2020، سکه پولکادوت، DOT را راه اندازی کرد، که در حال حاضر به عنوان یازدهمین ارز دیجیتال بزرگ از نظر ارزش بازار رتبه بندی شده است.
اتریوم 2.0 در مقابل پولکادوت: انتخاب بهترین راه حل برای پروژه DeFi
هم اتریوم 2.0 و هم پولکادوت پروتکلهای مبتنی بر شاردینگ امیدوارکننده هستند که هدفشان حل مشکل مقیاسپذیری است، چالشی که مدتها برای بلاک چین شناخته شده است. Sharding به هر دو شبکه اجازه می دهد تا عملکرد خود را بدون کاهش درجه تمرکززدایی به طور قابل توجهی بهبود بخشند.
با این حال، اگرچه هر دو پلتفرم مفهوم اشتراک گذاری را به کار می برند، اما تفاوت های مهمی وجود دارد که باید قبل از انتخاب Polkadot یا Ethereum برای محصول آینده خود در نظر بگیرید. شما باید به عواملی مانند معماری، مدل اجماع، مکانیک سهام، تقسیم بندی، حاکمیت و ارزش بازار توجه کنید.
معماری
اتریوم 2.0 دارای یک زنجیره اصلی به نام Beacon Chain و قطعاتی است که هر کدام به سادگی یک بلاک چین با رابط اتریوم Wasm هستند. اتریوم 2.0 همچنین دارای به اصطلاح زنجیره های جانبی خواهد بود که برای تعامل با زنجیره هایی که تحت پروتکل نهایی پلتفرم نیستند استفاده می شود.
هسته پولکادوت زنجیره رله است که مسئول هماهنگی پاراچین های متصل پلت فرم است. برای تعمیم عملکرد خود، زنجیره رله از قراردادهای هوشمند پشتیبانی نمی کند. این قابلیت در عوض به پاراچین ها منتقل می شود. هر پاراچین یک بلاک چین است که می تواند به طور مستقل الگوریتم اجماع، توکن ها و غیره خود را اجرا کند.
برخلاف اتریوم 2.0، پاراچین ها به یک رابط مانند اتریوم Wasm محدود نمی شوند. برعکس، آنها می توانند منطق و رابط خود را تعریف کنند.
الگوریتم اجماع
هر دو اتریوم 2.0 و پولکادوت از یک مدل اجماع ترکیبی استفاده می کنند. در این، هر دو تولید بلوک و نهایی پروتکل خود را دارند. با این حال، تفاوتهای مهمی بین پلتفرمها وجود دارد: زمان نهایی شدن، و تعداد اعتباردهندهها در هر قطعه.
اتریوم 2.0 دستهای از بلوکها را بر اساس بازههای زمانی خاص به نام دورهها نهایی میکند. پروتکل نهایی اتریوم، Casper FFG، دستهای از بلوکها را در ۶ دقیقه (حداکثر ۱۲ دقیقه) نهایی میکند. در مقابل، پروتکل نهایی Polkadot، GRANDPA، دستهای از بلوکها را بر اساس در دسترس بودن نهایی میکند و زمان تخمینی تا نهایی شدن 12 تا 60 ثانیه است.
اتریوم 2.0 اگر بخواهد ضمانتهای اعتبار قوی ارائه دهد، به تعداد زیادی اعتباردهنده در هر قطعه نیاز دارد. Polkadot این مشکل را با فعال کردن اعتبار سنجی ها برای توزیع کدگذاری پاک کردن بین تمام اعتبار سنجی ها در سیستم برطرف می کند. در نتیجه، هر کسی، و نه تنها اعتباردهندههای قطعه، میتواند بلوک پاراچین را بازسازی کرده و اعتبار آن را آزمایش کند. این به پولکادوت کمک میکند تا تضمینهای اعتبار قوی را با اعتباردهندههای کمتر در هر خرده تضمین کند.
مکانیک استکینگ
اتریوم 2.0 یک شبکه اثبات سهام است که 32 بلاک را در طول هر دور اعتبار سنجی بسته بندی می کند. این بستهها به عنوان دورهها نیز شناخته میشوند. اعتباربخش ها یک بار در هر دوره (تقریباً در 6.5 دقیقه) پاداش دریافت می کنند. Beacon Chain به طور تصادفی سهامداران را در کمیته ها گروه بندی می کند و آنها را در طول فرآیند اعتبار سنجی به یک بلوک خرده خاص اختصاص می دهد.
برای ارائه تضمین های اعتبار، این پلتفرم به یک مجموعه اعتبار سنجی بزرگ متکی است. حداقل 111 اعتبار سنجی برای هر خرده برای اجرای شبکه و 256 اعتبار سنجی در هر خرده برای نهایی کردن تمام خرده ها در یک دوره مورد نیاز است. برای راه اندازی Ethereum 2.0 Beacon Chain، به 26384 اعتباردهنده نیاز است تا حداقل 32 ETH در آن به اشتراک گذاشته شود.
Polkadot از اهرم اثبات سهام نامزد شده (NPoS) برای انتخاب اعتباردهنده ها استفاده می کند. هدف اصلی آن تضمین نمایندگی عادلانه است. Polkadot این کار را از طریق نمایش توجیهی متناسب انجام می دهد، که اطمینان حاصل می کند که اسلات ها به اعتبار دهندگان متناسب با نامزدی آنها اختصاص می یابد.
با استفاده از NPoS، Polkadot می تواند اعتبار سنجی را از مجموعه کوچکتری انتخاب کند. Polkadot به حدود 10 اعتباردهنده برای هر پاراچین در شبکه نیاز دارد. برای ایجاد تمرکززدایی بیشتر، برنامه هزار اعتباردهنده را نیز راه اندازی کرده است.
شاردینگ Sharding
هنگام مقایسه Ethereum و Polkadot، شاردینگ به عنوان مفهوم اصلی مشترک هر دو پلتفرم ظاهر میشود که از افزایش مقیاسپذیری و توان عملیاتی بالا اطمینان میدهد. Vitalik Buterin در فید توییتر خود بیان می کند که اشتراک گذاری منجر به میانگین توان عملیاتی شبکه 100000 TPS می شود. تراکنش پولکادوت در هر ثانیه تقریباً 166666 TPS است.
علیرغم اینکه هر دو پلتفرم به شاردینگ تکیه می کنند، هنوز تفاوت هایی در نحوه عملکرد آنها وجود دارد. هر قطعه در اتریوم 2.0 تابع انتقال حالت یکسان (STF) دارد. این یک رابط برای اجرای قرارداد هوشمند فراهم می کند. در نتیجه، قراردادهای روی یک قطعه، پیامهای ناهمزمان را با سایر خردهها به اشتراک میگذارند. Beacon Chain اتریوم اجرای قراردادهای هوشمند را از طریق رابط Ethereum Wasm امکان پذیر می کند.
در Polkadot، هر خرده یک تابع انتقال حالت انتزاعی دارد. Shards در Polkadot میتوانند یک رابط سفارشی را در معرض نمایش بگذارند و هیچ یک از این خردهها نباید به یک رابط تکیه کنند. در عوض، هر خرده یا پاراچین میتواند بهطور جداگانه به زنجیره رله متصل شود، بنابراین به توسعهدهندگان انعطافپذیری میدهد تا قوانین خود را در مورد نحوه تغییر وضعیت هر خرده ایجاد کنند.
پولکادوت اکنون توانایی اعتبارسنجی تا 20 خرده در هر بلوک را با برنامه ریزی تعداد خود به تدریج به 100 خرده در هر بلوک ارائه می دهد. اتریوم 2.0 به نوبه خود از 64 شارد بر اساس طراحی پشتیبانی خواهد کرد.
حاکمیت
حاکمیت اتریوم 2.0 هنوز حل نشده است. در حال حاضر، این پلتفرم برای تصمیمگیری از رویههای دولتی خارج از زنجیره، مانند بحثهای GitHub و تماسهای All Core Devs استفاده میکند.
پولکادوت حاکمیت زنجیره ای را اعمال می کند. راههای مختلفی برای صدور پیشنهاد وجود دارد – برای مثال، از سوی کمیته فنی، شورای زنجیرهای یا عموم. سپس، همه پیشنهادات از طریق یک همه پرسی عمومی عبور می کنند، که نتیجه آن توسط اکثر توکن ها کنترل می شود.
ارزش بازار
اتریوم در حال حاضر یکی از محبوب ترین پلتفرم ها است که ارزش بازار آن در زمان نگارش بیش از 300 میلیون دلار است. بسیاری از سرمایه گذاران بزرگ سرمایه خود را در اتریوم قرار داده اند، که نشانه ای از اعتقاد قوی آنها به این زنجیره است.
ارزش بازار پولکادوت در زمان نگارش کمی بیش از 20 میلیون دلار است. اگرچه این رقم بسیار پایینتر از اتریوم است، پولکادوت بسیاری از توکنهای مطرح شده مانند Dogecoin و Polygon را شکست میدهد.
آیا پولکادوت کلید مشکل قابلیت همکاری بلاک چین است؟
قابلیت همکاری یکی از چالش های کلیدی در دنیای بلاک چین است، زیرا در حال حاضر پلتفرم های متعدد قادر به تعامل با یکدیگر نیستند. اما در اینجا پولکادوت به کمک می آید. هدف این پلتفرم اتصال زنجیرههای مختلف و انجام معاملات زنجیرهای متقابل تا حد امکان یکپارچه است. اینها اصول اصلی هستند که پلتفرم بر اساس آن ساخته شده است.
در مورد اتریوم، عدم قابلیت همکاری آن، نقص اصلی پلتفرم است. ارسال داده ها از اتریوم به زنجیره های دیگر دشوار است. بعید است که مشکل در آینده نزدیک حل شود، بنابراین قبل از انتخاب پلتفرم خود باید این را در نظر بگیرید.
آیا پولکادات قاتل اتریوم است؟
Polkadot خود را به عنوان یک جایگزین احتمالی برای حل مشکلات مقیاس پذیری فعلی اتریوم معرفی کرده است. توسعه اتریوم 2.0 هنوز در حال انجام است، اگرچه انتظار می رود در سال 2022 عرضه شود. در مقابل، کوساما، شبکه آزمایشی Polkadot، در حال حاضر راهاندازی شده است، با برخی از پروژههای امیدوارکننده مانند Parallel Finance که DeFi را به این پلتفرم میآورد.
علیرغم اینکه هر دو پلتفرم رقبای بزرگی در رقابت شاردینگ هستند، یک چیز واضح است – Polkadot حداقل چند سال جلوتر است.
در عین حال، ما نمیتوانیم جامعه قوی توسعهدهندگان اتریوم و اکوسیستم وسیع آن را دست کم بگیریم، که حتی با وجود چالشهای مقیاسپذیری و قابلیت همکاری، همچنان در حال رشد است. اتریوم همچنان پلتفرم اصلی برای توسعه dApps است و بنیانگذاران Polkadot باید دلیل محکمی برای اینکه چرا توسعه دهندگان باید اکوسیستم پولکادات را انتخاب کنند، ارائه دهند.
شایان ذکر است که بسیاری از رقبای اتریوم در تلاش برای ساخت بلاک چین های سریع تر و کم آلاینده هستند. با این حال، Polkadot به دنبال اهدافی است که حتی جاهطلبانهتر هستند – هدف آن حل چالش قابلیت همکاری با تبدیل پلت فرم به اکوسیستمی است که در آن همه dApps میتوانند با هم کار کنند.
مدل پاراچین با این باور ایجاد شد که آینده Web3 شامل بسیاری از انواع مختلف بلاک چین خواهد بود که با هم کار کنند. همانطور که نسخه فعلی اینترنت نیازهای مختلف را برآورده می کند، بلاک چین ها نیز باید بتوانند خدمات مختلفی را ارائه دهند. گاوین وود گفت: پاراچین ها این را حل می کنند.
چه بلاک چین های دیگری قصد دارند از اتریوم سبقت بگیرند؟
همانطور که همه چیز پیش میرود، بلاک چینهای زیادی وجود دارند که قصد دارند اتریوم را از بالای جدول خارج کنند. یکی از آنها Cardano است – یک پلتفرم مبتنی بر PoS که به لطف لایه Hydra خود قادر به پردازش بیش از 2 میلیون تراکنش در ثانیه است. Cardano از مدل حسابداری Extended Unspent Transaction Output استفاده می کند که قراردادهای هوشمند را ساده می کند و به توسعه دهندگان کمک می کند تا با تلاش کمتری نسبت به اتریوم، dApps ایجاد کنند.
اگرچه کاردانو در مقایسه اتریوم و کاردانو شکست خورد، اما به دلیل تجربه منفی قراردادهای هوشمند پس از راهاندازی آنها، همچنان به نظر میرسد که رقابتی قوی با اتریوم ایجاد کند.
سولانا یکی دیگر از رقبای محبوب اتریوم است. بنیانگذاران سولانا، آناتولی یاکوونکو و گرگ فیتزجرالد، قول دادند که مولود فکری آنها کاستیهای اتریوم مانند سرعت پایین تراکنش، هزینههای بالا و مشکلات مقیاسپذیری را برطرف خواهند کرد و این کار را از طریق یک الگوریتم اجماع جدید اثبات تاریخ (PoH) انجام میدهند. و با توانایی سولانا برای مدیریت 65000 tps با میانگین هزینه تراکنش 0.00025 دلار، آنها توانستند به قول خود عمل کنند.
مسیر اتریوم به اتریوم 2.0 ممکن است بر رشد بیشتر سولانا در دنیای ارزهای دیجیتال تأثیر داشته باشد. با این حال، با توجه به سرعت رشد اکوسیستم، همراه با نتایجی که برنامه های کاربردی آن نشان می دهد، سولانا به وضوح در حال تبدیل شدن به یک رقیب سرسخت در مسابقه سولانا علیه اتریوم است.
بدیهی است که لیست رقبای اتریوم بدون Flow نمیتواند کامل شود – یک نوآوری از Dapper Labs، شرکتی که پشت سر کریپتو کیتیهای معروف است.
این یک بلاک چین سریع و غیرمتمرکز است که عملکرد بهبود یافته ای را ارائه می دهد، اما بدون به خطر انداختن تمرکززدایی.
در حال حاضر برنامه های موفقی مانند NBA Top Shot و VIV3 بر روی بلاک چین Flow ساخته شده اند که قدردانی بیشتری برای اکوسیستم Flow به ارمغان می آورند.
کدام بلاک چین را برای پروژه خود انتخاب کنید؟
بنابراین، به سراغ کدام پلتفرم بروید؟
مثل همیشه، بستگی به اهداف شما دارد. این دو پلت فرم فقط تا حدی همپوشانی دارند. اتریوم 2.0، درست مانند نسخه قبلی خود، قصد دارد تا پلتفرم واقعی برای توزیع مالی و استقرار قراردادهای هوشمند باشد. در مقابل، پولکادوت در نظر دارد به توسعه دهندگان کمک کند تا بلاک چین های خود را بسازند و این بلاک چین ها را با یکدیگر ادغام کنند.
نقطه قوت کلیدی اتریوم در جامعه بزرگ و مستقر آن و اکوسیستم کاملی از ابزارهای توسعه دهنده، آموزش ها و موارد دیگر نهفته است. فضای DeFi عمدتاً بر روی اتریوم ساخته شده است، در حالی که استانداردهای اتریوم اغلب به استانداردهای صنعت تبدیل می شوند، دقیقاً همانطور که در مورد ERC-20 اتفاق افتاد.
بزرگترین نقطه قوت Polkadot در زیرلایه آن نهفته است، یک چارچوب توسعه برای ایجاد بلاک چین های جدید. Polkadot یک بوم بزرگ ارائه می دهد. که توسعه دهندگان می توانند روی آن آزمایش کنند. علاوه بر این، زمان و بودجه مورد نیاز برای ایجاد یک بلاک چین را به طور چشمگیری کاهش می دهد.
بنابراین، اگر برنامه آینده شما را می توان به سادگی به عنوان یک قرارداد هوشمند بیان کرد، یا نیازی به کنترل بر روی اقتصاد اساسی سیستم خود ندارید، یا نیاز به قابلیت همکاری با پروژه دیگری از اکوسیستم اتریوم دارید، پس اتریوم 2.0 را دنبال کنید.
از طرف دیگر، اگر میخواهید کنترل کاملی بر محیط، فضای ذخیرهسازی و اقتصادی که برنامه شما تحت آن اجرا میشود داشته باشید. و برنامه شما به توان عملیاتی تراکنش بالاتری نیاز دارد، پولکادوت نیازهای شما را برآورده میکند. همچنین اگر به یکپارچگی در چندین بلاک چین نیاز دارید، انتخاب مطمئنی است
آینده برای هر دو پلتفرم چه خواهد بود؟
با تکیه بر پروتکل های مبتنی بر شاردینگ، هر دو Ethereum 2.0 و Polkadot پلتفرم های بسیار امیدوار کننده ای در نظر گرفته می شوند. با وجود انتقاداتی که به آن وارد شده است، اتریوم همچنان بر بازارهای DeFi و قراردادهای هوشمند تسلط دارد. و بعید است که کنترل آن از بین برود.
با این حال، با در نظر گرفتن تاخیر در راه اندازی اتریوم 2.0، این امکان وجود دارد، که پولکادوت و سایر بلاک چین های جایگزین مانند Solana یا Cardano اکنون فرصتی برای تصاحب سهم بیشتری از بازار داشته باشند.
در نهایت به تسلط اتریوم در بازار راه پیدا می کند.
در عین حال، هنگامی که متوجه شدید که صنعت DeFi در یک سال 88 برابر رشد کرده است. کاملاً مشخص می شود که این پلتفرم ها به راحتی می توانند با هم همزیستی داشته باشند. بنابراین، آینده دنیای DeFi احتمالاً بر روی چندین پلتفرم قوی ساخته میشود تا یک بلاک چین غالب.
منبع (pixelplex.io)